kispesti labdarúgásért támogató egyesület

Fejléc

A Bozsik-stadion története

Cím: 1194 Budapest, XIX.ker., Puskás Ferenc u. 1-3.
A stadion befogadóképessége: 10.000 fő (6.000 ülő, 4.000 állóhely)
A pálya mérete: 105 x 68 m
Edzőpályák: 2 füves, 1 műfüves, 1 kisméretű műfüves.

TÖRTÉNETE:

Nem messze a mai stadiontól ott, ahol ma a temető van épült fel az első saját pályája a csapatnak. A község telket adományozott a Sárkány utca végén a KAC-nak. Gyűjtést indítottak a kispesti iparosság és kereskedők körében, és elsősorban Polacsek Ferenc szállodatulajdonos és Herbacsek Ferenc fakereskedő hathatós anyagi segítségével felépítették a sporttelepet. 1913-ban adták át a létesítményt a Sárkány utcában, melyet az ellenfelek stílszerűen késobb "sárkánybarlangnak" neveztek el. 1926. november 18.-án Kispest városa 500 milliót szavazott meg a Sárkány utcai pálya modernizálására. 1935-ban leégett a falelátó és az épületek. Molnár József elnöknek köszönhetően azonban ez nem okozott válságot az egyesületnek, sőt még ugyanebben az évben új, a korábbinál lényegesen nagyobb és modernebb tribün épült.

1938. január 2-án, vasárnap avatták fel a Kispesti AC új sporttelepét. Az új aréna a 42-es villamos végállomása mellett fekszik, és 8.000 néző befogadására alkalmas (5.000 ülő és 3.000 állóhely). Hideg-meleg vizes fürdő is van már ekkor, ami nagy szó abban az időben. 1939. február 12-én a Kispest - Nemzeti bajnoki mérkőzéssel újabb fejezet nyílik, a Kispest életében, korszerű pályát adnak át, amelynek tribünjein már 15000 néző fér el. A játékteret ekkor már gyepszőnyeg borítja. 1945-ben szinte a háború végének másnapján megkezdték a kispestiek a helyreállítást. Füvesítettek, rendbe hozták a fedett lelátót, melyet betonból készítettek. A temetőig terjedő területen edzőpályát építettek.

1955-ben a pályát átalakították, bővítették, így a csapat idegenben játszotta végig a bajnokságot. 1967. május 20.-án a Szombathelyi Haladás ellen, egy barátságos mérkőzésen avatták fel a villanyvilágítást. Ekkor a pálya 25 ezer néző befogadására volt alkalmas. 1-1 füves, salakos és földes edzőpálya állt a csapat rendelkezésére.

Magyarországon először Kispesten neveztek el stadion játékosról, és ki más lett volna méltó erre, mint a 101-szeres magyar válogatott kispesti csillag Bozsik József. 1986. október első napján színes, látványos műsor keretében, a Bp. Honvéd-Bröndby BEK-derbivel fűszerezve avatták fel a Bozsik-stadiont. A kezdőrúgás előtt Tichy Lajos beszélt a kispesti futballisták nevében, majd Kiss Sándor, a piros-fehérek akkori elnöke mondott beszédet. Ezután tűzijáték zárta a színpompás gálát. Kár, hogy a folytatás már nem úgy alakult, ahogy azt a helyszínre kilátogató tizenötezer drukker remélte: a Honvéd csupán 2-2-re végzett a riválisával, és mivel Dániában kikapott, így búcsút inthetett az európai bajnokcsapatok versengésének.

A névadóra új erősebb világítást kapott a stadion, a gyepszőnyeget teljesen kicserélték, a játéktér szélesebb és hosszabb is lett. A stadion területén belül épült egy húsz szobás Hotel is, a földszinten egy 200 fős étteremmel. Ezek után, 1990-ben végeztek nagyobb munkálatokat a stadionban, ekkor az öltözőket, fürdőket újították fel, a régi tornatermet VIP klubbá alakították át.

A Bozsik-stadion történetét illetően az újabb mérföldkő 2006 nyarán, a Hemingway Group kispesti szerepvállalásával következett. A Budapest Honvéd új tulajdonosa, George F. Hemingway döntése értelmében a 2007-es tavaszi idény rajtjáig felújításra került a patinás sportlétesítmény - Magyarországon ritkaságszámba menő módon: magánpénzből. 2006 szeptemberében a centerpálya és a füves edzőpálya felújításával kezdődött a rekonstrukció (előbbi vízelvezető és automata öntőrendszert, majd új gyepszőnyeget kapott; utóbbit ősgyepes megoldással hozták rendbe). Új, a stadion körül húzódó kerítést emeltek; 6000 műanyag, természetesen piros és fekete széket szereltek a megszépült lelátókra; korszerűsítették a sajtóhelyet és minden igényt kielégítő kondicionáló termet építettek, a hangosítást és a pálya világosítását, a biztonságot új térfigyelő rendszer segíti. Változásokon mentek át a kiszolgáló helyiségek – felújították a büféket, az ajándékboltot, a mosodát, az öltözőket, a zuhanyzókat és az illemhelyeket. A Bozsik-stadion felújítását az Encsi Bau Kft. és a Háder Lakatosipari Vállalkozás végezte, mindannyiunk legnagyobb megelégedésére. Utóbbiak precizitását és rugalmasságát jelzi, hogy a tévéközvetítést segítendő, rekordgyorsasággal készítették el az új kameraállásokat. A Magyar Futball Akadémia növendékeinek otthont adó épület felújítása 2006 márciusában kezdődött, melyet 2007 júliusában át is adtak. 2007 őszén csapatunk vezetősége nagy horderejű lépésre szánta el magát: a Bozsik-stadion lelátója mellől eltűntek a kerítések. Ez Magyarországon egyedülállónak számított. 2008 decemberében átadták a műfüves pályát, amelyhez egy 200 fős lelátó is tartozik.